A MENTŐK ÉS TŰZOLTÓK BESZÁMOLÓI AZ ÜNNEPEK ALATTI TÖRTÉNÉSEKRŐL

 A karácsonyt megelőző két napon egy-egy újraélesztést vittek véghez a Rákoskeresztúri Mentőllomás dolgozói. A két ünnep között pedig jellemzően a túlzásba vitt étkezés és italfogyasztás adta problémák voltak többségben. – számolt be róla Gáspár Attila mentőtiszt. Súlyos közlekedési balesethez nem riasztották őket, viszont volt egy gyógyszermérgezéses esetük, amelynek szerencsére nem lett súlyosabb következménye. A szilveszter éjszaka nyugalmasan telt a kerületi mentősök számára.

Katasztrófavédelmi szempontból is szinte eseménytelenül telt a karácsony és a szilveszter Rákosmentén. – mondta el Ribai László tűzoltó őrnagy, a XVII. kerületi Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka. Két tűzeset történt az ünnepek alatt. Az egyik – a szakember elmondása szerint- tipikus karácsonyfa tűz volt, a másik esetben pedig egy melléképület égett. Ezeken kívül jellemzően a műszaki mentések voltak kerületi szinten túlsúlyban.

- A Vízkereszt körüli időszakra a karácsonyfák már elvesztették nedvességtartalmukat, kiszáradtak, éppen ezért elég egy apró szikra, és nagyon hamar lángba borul az egész fa. –hangsúlyozta a tűzoltó őrnagy, aki úgy látja: egyre kevesebb ugyan a szén-monoxid mérgezés, de nem szűnt meg teljesen ennek előfordulása. - A földgázzal működő tüzelő-fűtőberendezések használata esetén különösen fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiségek szellőztetéséről. Ezek elmulasztása ugyanis szén-monoxid felhalmozódáshoz és tragédia bekövetkezéséhez vezethet. A kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid érzékelők (riasztók) a légtérbe került veszélyes mennyiségű gáz jelenlétét jelezik, ezért ezek felszerelésével tovább növelhetjük otthonunk biztonságát. - emelte ki a szakember.