A RÁKOSMENTI MEZEI ŐRSZOLGÁLAT BESZÁMOLÓJA

 A téli időszakban megszaporodnak a falopási kísérletek a az erdőkben. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai azonban odafigyelnek, és folyamatosan járőröznek a külterületeken.

Hathatós munkájuk nyomán az elmúlt években csökkent e bűncselekmények száma. Szutyhányi Ákos, az őrszolgálat 10. és 17. kerületi csoportvezetője ismertette a legutóbbi esetet, amikor fa-tolvajokat értek tetten. Pécel és Kistarcsa határánál 15 köbméternyi fát vágtak ki jogosulatlanul, a helyszínen pedig 4 köbméter fát is találtak a mezőőrök szállításra felkészített állapotban. Ráadásul az illetéktelen favágók meg akarták vesztegetni őket, ami természetesen csak még tovább rontott az elkövetők helyzetén.

- Összességében azonban elmondható, hogy a kis tételű falopások a jellemzőbbek, ez pedig valószínűleg annak köszönhető, hogy napjainkra a mezőőrök jelenléte már tudatosult a polgárokban. – vélelmezte a csoportvezető. A kábelégetések előfordulása is jócskán visszaszorult egy 2013-ban hatályba lépett rendeletnek köszönhetően, amely kimondja, hogy már az égetett kábel átvétele is bűncselekménynek számít.

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat számos sikert elkönyvelhet már. A tavalyi év legemlékezetesebb esete volt, hogy a X.,  XVI. és  XVII. kerület határán elterülő erdőben egy 61 tő növényt tartalmazó cannabis-ültetvényt találtak, és  a rendőrséggel együttműködve végül sikeresen felgöngyölítették az ügyet.

Ilyenkor télen problémát okoz az illegális korcsolyázás is. Sokan használják a Naplás tavat, pedig ez a Szilas-patak víztározója. A tó jegén korcsolyázni veszélyes, sőt a vízfelület és környéke természetvédelmi terület. Az őrszolgálat munkatársai most még elküldik a területről a korcsolyázókat, ám a későbbiekben bírságot is kiszabhatnak.

Szutyhányi Ákos a természetjárók számára is szolgált néhány jó tanáccsal: a réteges öltözködés, a váltóruha használata emelheti komfortérzetünket, de nemcsak önmagunkat kell megvédenünk a téli időszakban a hidegtől, hanem oda kell figyelni embertársainkra is. Ha pedig a jeges faágakat megbolygatja a szél, azok letörhetnek, és sérüléseket okozhatnak, ezért az ilyen időszakokban kifejezetten tanácsos az erdős területeket elkerülni.