ÁTADTÁK A DIADAL ÚTI RENDELŐT

 December 10-én került sor a felújított Diadal úti Felnőtt Orvosi Rendelő ünnepélyes átadására a kerületben. Az átadóünnepségen részt vett Riz Levente polgármester, Horváth Tamás alpolgármester, valamint dr. Fenke Ferenc és dr. Piláth Károly önkormányzati képviselők.

Az önkormányzat már több éve tudatosan igyekszik tenni azért, hogy javuljon és növekedjen a kerület egészségügyi ellátásának színvonala, ez pedig elsősorban az épület  infrastruktúra fejlesztését érinti, hogy ott, ahol a kiváló kerületbeli orvosok dolgoznak, megfelelő minőségű épület, felszerelés álljon rendelkezésre - a betegek javát szolgálva. Az elmúlt esztendőktől kezdődően egy orvosi rendelők felújítását fókuszba állító programot hajtott és hajt végre Rákosmente önkormányzata, lépésről lépésre haladva a megvalósításban. - Mindig éppen ott avatkozunk be, ahol a legkritikusabbnak ítéljük meg a helyzetet. Ahol leginkább felújításra, fejlesztésre, beruházásra van szükség.  – mondta el az átadóünnepségen elhangzott beszédében Riz Levente polgármester. Majd arról is beszámolt, hogy az önkormányzat néhány hosszú évtizedeken át tartó megoldatlan problémát is felszámolt, így valósulhatott meg például a Baros utcai Felnőtt Orvosi Rendelő áldatlan állapotainak megszüntetése, a közelmúltban befejezett Kép utcai Gyermek Orvosi rendelő felújítása, vagy akár a Ferihegyi út 81. szám alatti rendelő bővítése.

A Rákoscsaba-Újtelepen működő rendelő felújításának szükségessége pedig azért vált indokolttá, mert az elmúlt esztendőkben bebizonyosodott, hogy az épület szűkös és kicsi alapterületű, ilyen formán megoldhatatlanná vált, hogy párhuzamosan a felnőtt-, illetve a gyermek orvosi rendelés is megvalósuljon az épületben. Emellett pedig az épület infrastrukturális és műszaki állapota is igencsak kritikusnak volt nevezhető.

Maguk a rendelő munkatársai keresték meg Riz Levente városvezetőt, és fotókkal alátámasztva jelezték neki ezt a problémát, bemutatva, hogy a helyzet valóban tarthatatlan. Az önkormányzat ekkor hozta meg azon döntését, hogy Rákoscsaba-Újtelepen kísérletet tesz az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó infrastruktúra helyreállítására. Ennek keretében külön választották a gyermek és felnőtt háziorvosi rendelések helyszínét, és két épületet fejlesztettek a korábbi egyetlen helyett. Ezt megkönnyítette, hogy a Diadal út 40. szám alatt megüresedett egy korábban önkormányzati tulajdonú épület, úgyhogy végül ebben az épületben jött létre az új felnőtt orvosi rendelő. Az erre vonatkozó beruházásnak – Riz Levente szavai szerint- volt néhány nehéz pillanata. Ezt a hetvenes évek folyamán összetákolt épületet nagyon komolyan meg kellett erősíteni ahhoz, hogy egy minőségi képet mutasson. Tetőcserére került sor, és a külső falakon kívül gyakorlatilag minden falat megmozgattak az építők. Ennek eredményeképpen egy olyan komplexum jött létre, amely két nagy rendelőszobát tartalmaz a hozzájuk tartozó nővérszobákkal, egy tekintélyes méretű váróhelyiséggel, valamint kiszolgáló- és mellékhelyiségekkel egyetemben. Az épület kívülről hőszigetelést kapott, hogy energetikai szempontból takarékosan működhessen, ezen felül pedig még a külső területeket is rendbe tették: ez a lépés a megközelíthetőség szempontjából kardinálisnak bizonyult. A parkolók gyephézagos téglákból kerültek kialakításra, ilyenformán tizenöt parkolóhely várja már az egészségügyi intézmény látogatóit.

Az önkormányzat a közösségi közlekedés tekintetében is gondolkodik további fejlesztésekben, egy konkrét javaslatot meg is fogalmaztak már a BKK felé. E szerint a 198-as autóbusz mellett a 98-as autóbusz is elmehetne a Tóalmás utcáig, ennek eredményeként a környéken lakó Rákoscsaba-Újtelepiek is el tudnák érni a 98-as jelzésű autóbusszal a rendelőt. Egy gyalogátkelőhely létesítését is tervezi még az önkormányzat, valamint a járdakapcsolatok fejlesztésére is gondot fordít majd a jövőben.

- Folyamatban van ezen kívül a Naplás út 58. szám alatti rendelő felújítása, a tető korszerűsítése befejeződött, a külső falak homlokzati hőszigetelése jelenleg is folyik. Tavasszal gyermek orvosi rendelés fog megvalósulni az épületben, így pedig jóval nagyobb alapterületen végezhetik a dolgozók a gyógyító tevékenységüket, mint a korábbiakban, egy nagyon szép, felújított épületben, korszerű körülmények között.  – számolt be róla a polgármester.

A járó beteg szakellátást megvalósító Ferihegyi úti szakrendelő jelenleg állami fenntartás alatt áll, de ezt akár saját fenntartásba is venné a későbbiekben az önkormányzat.