ELÉRTE MAGYARORSZÁGOT AZ INFLUENZAJÁRVÁNY

 Idén is felütötte a fejét az influenzajárvány az országban. Az Országos Epidemiológiai Központ január 21-i jelentése szerint a múlt héten, az év harmadik hetében több mint 16 ezer ember, a második hetinél 40 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 

A Központ honlapján olvasható összegzés szerint január harmadik hetében a fővárosban és 16 megyében emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző hetihez képest. Számuk Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban volt a legmagasabb.

- A laboratóriumi vizsgálatok a legtöbb esetben az influenza A vírusát mutatták ki a beküldött mintákban. - mondta el dr. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatal Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztályának főosztályvezetője, aki egyúttal prevenciós tanácsokkal is szolgált a lakosság számára.

- Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melyet a járvány elindulása előtt érdemes felvenni. Ez persze nem zárja ki azt, hogy még most is éljen valaki ezzel a lehetőséggel. A védőoltás felvétele mellett érdemes szervezet természetes védekező-készségét erősíteni vitaminok és nyomelemek pótlásával. –tette hozzá a szakember. Jó, ha a napi étrendnek része az idényzöldségekből összeállított saláta. Hasznos vitaminforrásként fogyaszthatók a mélyhűtött zöldségfélék. Érdemes minél hosszabb időt tölteni a szabad levegőn, kihasználni a napsütéses órákat testedzésre, sportolásra, tempós sétára.