ELŐADÁSSOROZAT A BEILLESZKEDÉSRŐL

 Az óvodai és az iskolai beilleszkedés nehézségi kapcsán indított három részből álló előadássorozatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XVII. Tankerülete, valamint a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVII. Kerületi Tangintézménye Rákosmente Önkormányzatával együttműködve. Az első előadást január 15-én tartották a Mézeskalács Óvodában.

A rendezvényfolyamot dr. Füzesi Péter, rákoscsabai önkormányzati képviselő támogatta, és Fohsz Tivadar nyitotta meg, aki városvezetőként, egyben pedig érdeklődő szülőként is részt vett a programon.

 - A kerületben folyamatosan nő a lakosság száma, ezáltal pedig a gyereklétszám is nő, az önkormányzat immár két ciklus óta folyamatosan fejleszti az óvodai férőhelyeket, legutóbb az Újmajor utcában adtunk át három csoportot egy bővítés keretében. A létszám-növekedési hullám mostanra elérte az iskolákat, így szeptemberben ismét 4-5 új első osztály indításával számol az önkormányzat, a bölcsődékben pedig megszűnt a várólista. –számolt be róla az alpolgármester.

A folytatásban Metzger Balázs, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat igazgatóhelyettese mutatta be az intézmény működését, mely 2013-ban, a köznevelés állami kézbe történő átvételét követően jött létre.

- Ezt a változást az indukálta, hogy sok olyan jogszabályi és eljárási probléma adódott, amelyekre csak abban az esetben lehetett választ adni, hogyha egyegységesített intézményben megpróbáljuk az igényeket mindenkire kiterjedően kielégíteni. A szakszolgálati feladatok közül itt, ebben a régióban a korai fejlesztés, a logopédia, a gyógypedagógiai ellátás a nevelési tanácsadás, illetve a szakértői bizottsági tevékenység van jelen. – mondta el az igazgatóhelyettes.

Ezt követően Nagy Éva pszichológus és Mogyorósi Zsuzsanna klinikai szakpszichológus tartottak előadást arról, miként lehet hatékonyan beilleszkedni az óvodába és az iskolába. Mint az elhangzott: erre nem csak a gyermekeknek kell felkészülni, hanem a szülőknek is, akik ekkor tulajdonképpen maguk is egy új közösségbe lépnek.  

Következő előadások:

január 20. 17 óra, Bóbita Óvoda

január 28. 17 óra, Hétszínvirág Óvoda, Újmajor utca.