KARÁCSONYI ÉTELEK A RÉGI RÁKOSKERESZTÚRON

 Ádám Ferenc történész, muzeológus, az Erdős Renée Ház vezetője számolt be lapunknak a régi Rákoskeresztúr karácsonyi étkezési szokásairól.

A régi Keresztúron az evangélikusok a nagytakarítás, a tisztálkodás és az ünneplő ruhába öltözés után a karácsonyi asztalra egy egész kenyeret, üres, fonott kalácsot, ostyát, mézet és bort tettek. Amíg a vacsora tartott a háziasszony nem kelhetett fel, mert úgy tartották, akkor egész évben nem tojnak majd a tyúkjai. Mindent alaposan előkészített, de a lányai tálaltak.

Az első fogás hagyományosan a mézes-mákos tészta volt, amelyet közös tálból ettek, ahogyan akkoriban általában. Tányért legföljebb különleges alkalmakkor használtak. Második fogásként savanyú káposztalevest, ricsalevest ettek füstölt kolbásszal. A kolbász elosztása a családtagok között az apa tisztsége volt. A harmadik fogást a finomságok jelentették, a dió, az aszalt szőlő, az alma, a bögrében főtt aszalt szilva, a diós-, mákos kalács, az ostya és a mézes pálinka. A férj, feleség, a testvérek a családi vacsora után, úgy este 10 óra tájban elmentek a szülői ház ablaka alá énekelni. Ez volt a „karácsonyi kántálás”. A szülők behívták őket és szintén a karácsonyi édességeket kínálgatták nekik.

 

A ricsaleves receptje

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1-2 szál füstölt parasztkolbász (vagy füstölt oldalas), 4-5 közepes burgonya. A rántáshoz 2 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, liszt, piros paprika.

Elkészítés: A fölkockázott krumplit sós vízben félig megfőzzük.  Az átmosott, felaprított káposztát öt-hat literes fazékba tesszük, ráöntjük a krumplit főzőlevével együtt és annyi vizet, hogy bőven ellepje. Amikor majdnem kész a káposzta, rátesszük a füstölt kolbászt. Ekkor a felsorolt alapanyagokból készült, világosbarna rántással besűrítjük, szükség esetén sózzuk az ételt.

Amennyiben füstölt oldalassal készítjük, akkor a húst félpuhára előfőzzük, leöblítjük, rátesszük a krumplival együtt a káposztára, felöntjük a leszűrt húslével és szükség szerint a krumpli főzőlevével, majd addig főzzük, amíg minden megpuhul. Végül berántjuk.

Ezt a levest számos családban karácsonyi ételként fogyasztották.