KIÁLLÍTÁS A KÖNYVTÁRBAN

 „Könyv - kép - tár” címmel nyílt kiállítás január 22-én Árvay Zsuzsanna, Törteli Helga és Vitárius Nikoletta művésztanárok munkáiból a Rákoscsabai Könyvtárban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére.

Vitárius Nikoletta tollrajzait, grafikáit hozta el a közönség elé, amelyek saját megítélése szerint is igazán nagy harmóniában álltak a könyvtári környezettel. A képek értékmentő jellegűek, olyan belső életérzéseket tükröznek, amelyek az alkotót foglalkoztatják, valamint amik a közönség számára is érdekesek lehetnek.

Törteli Helga rajz-földrajz szakos tanárként kezdett el foglalkozni az üveggel. Ma is elsősorban pedagógusnak tartja magát, és csak utána alkotóművésznek, ugyanis pályája során bármit tanult vagy készített, mindig az jutott eszébe, hogy miként is adhatná azt majd tovább a tanítványainak. Munkáit akár egy-egy híresebb templomüveg is megihlette. A végeredményt színgazdagság jellemzi, az alkotó mindig figyel a fényhatásokra is, ezáltal szinte életre kel az üveg ilyenkor.

Árvay Zsuzsanna nem igazán tartja magát fotósnak, és a könyvtári kiállításra is zömmel építészeti témákat hozott. A fotózás szeretete tíz évvel ezelőtt kezdődött nála, amikor vásárolt egy kis digitális fényképezőgépet, ami talán rosszabb képeket készített, mint manapság a legtöbb okos telefon, barátai azonban arra biztatták, hogy foglalkozzon komolyabban ezzel a dologgal, amit ő meg is fogadott. A könyvtári miliő egyébként őt is megragadta, szerencsésnek tartja, hogy olyan helyen lettek kiállítva a fotói, ahol – mint mondta – nyüzsögnek az emberek.

A három kiállító művész mindegyike rajztanár, és mindhárman énekelnek helyi énekegyüttesekben illetve kórusokban. 5 esztendeje szerveznek alkotótáborokat Ozorán, ez a tevékenység is összeköti őket. Mint mondják, életükben sok a közös pont, mégis nagyon különbözőek, viszont ennek ellenére, vagy éppen ezért tökéletesen kiegészítik egymást.