KULTÚRA NAPJA A VIGYÁZÓBAN

 Megtelt a Vigyázó Sándor Művelődési Ház január 24-én a Kultúra Napja tiszteletére rendezett programsorozatra. A Ballonyi Galérián E. Szabó Margit Ferenczy-Noémi díjas textilművész kiállítása nyílt meg, majd a színházteremben Vadbarokk címmel a Fonó Zenekar a Musica Profana régizene-együttessel adott világszínvonalú koncertet.

 

A sokatmondó „Szín-arany” címet viseli E. Szabó Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész tárlata a Ballonyi Galérián. E. Szabó Margit izgalmas, monumentális alkotásai egytől egyig sokoldalúságáról tanúskodnak. A művésznő egyedi látásvilágát a textil és a geometriai formák segítségével jeleníti meg. Textillé tud metamorfózis által alakulni a papír is, miként azt a művésznő tárgyai is bizonyítják. Mint vallja, munkásságának mindenekelőtt a népművészet a forrása, alapja.

A kiállítás február 20-ig tekinthető meg. A programsorozat második része a színházteremben folytatódott. A Himnusz eléneklését követően, ünnepi gondolatait Galgóczy Árpád, József Attila-díjas költő, műfordító, kerületünk díszpolgára tolmácsolta.

A folytatásban a Fonó Zenekar és a Musica Profana régizene-együttes ’Vadbarokk’ című páratlan koncertjét hallhatta a közönség. Bár az Emerton-és Kodály díjas Fonó Zenekar hangzásvilágának a népzene tradicionális megszólaltatása alakítja, egyes produkcióiban emellett a különféle műfajok megközelítésére is törekszik. Vadbarokk c. műsoruk törzsanyagát olyan népzenei dallamok alkotják, amelyek eredete, előadásmódja kapcsolatban áll a barokk zeneirodalmával.

A lélekpezsdítő koncert a közönség körében is osztatlan sikert aratott. A gálaműsor koccintással ért véget a fórumteremben. Pohárköszöntőt Riz Levente polgármester mondott, továbbá gratulált a rákosmenti Ascher Oszkár Színháznak is, akik január 22-én megkapták a magyar állam egyik rangos kitüntetését, a Csokonai-díjat.