MEGÚJULTAK A KRESZ VIZSGA KÉRDÉSEI

 Január 12-étől már egy új, kibővített, korszerűsített kérdéskörrel találkozhatnak a vizsgázók a jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ vizsgán. A változtatás célja a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek számának csökkentése, ugyanis a hosszú távú eredmények eléréséhez a képzés, a vizsgáztatás rendszerébe kell beleavatkozni, ott kell végrehajtani bizonyos fejlesztéseket. Ezt egyébként európai uniós irányelvek illetve stratégiák is kimondják.

- Bízunk benne, hogy az elmúlt években tapasztalható pozitív tendencia, amely a balesetek illetve a balesetekben elhunytak számának tekintetében csökkenést mutat, ezen változtatások segítségével hosszú távon is megmaradhat. – nyilatkozta Érsek István, a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal vezetője.

- 30 éve nem történt meg a kérdéssor ilyen jellegű megváltoztatása, melyet didaktikai illetve szakmai szempontok alapján végeztünk. Kikerültek az elavult kérdések illetve képek ebből a kérdésbankból, nem tartalmaz tehát ezentúl a feladatsor elavult forgalomtechnikai megoldásokat bemutató kérdéseket. A módosítást megelőzően akadtak olyan esetek is, amelyek olyan műszaki megoldásokra kérdeztek rá, amik már nem gyakoriak manapság. Ezzel szemben napjainkra megjelentek bizonyos korszerű, vezetést segítő asszisztenciarendszerek, amelyekkel kapcsolatosan meg kell győződnünk a vezetői tájékozottságról, mivel ha valaki beül egy ilyen modern kiegészítőkkel felszerelt autóba, akkor el kell tudnia igazodni ezeken a műszereken, tudnia kell, hogy miként kell ezeket működtetni. – hangsúlyozta a szakember, aki hozzátette: a kérdések száma azonban nem változott, egy B kategóriás vizsgázónak továbbra is 55 kérdést kell megválaszolnia 55 perc leforgása alatt, a megengedett hibapontok száma továbbra is tíz maradt, és a vizsgadíj összege sem változott.