RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK JANUÁRI TESTÜLETI ÜLÉSÉRŐL

 Rákosmente önkormányzatának januári testületi üléséről összesítettük a kerület lakosságát érintő információkat.

Az Állami Számvevőszék jelentése megállapította, hogy az Önkormányzat mérleg szerinti vagyona 2009-ről 2013 év végére 15,1%-kal növekedett. Jelentősen nőtt az ingatlanok és a vagyoni értékű jogok mértéke. Az ellenőrzött időszakban 256 befejezett beruházás és felújítás történt. A fővárosi forrásmegosztás tekintetében Rákosmente Önkormányzata korábban a vesztesek között szerepelt, azonban Riz Levente polgármester még országgyűlési képviselőként egy módosító indítvány segítségével megfordította, és növekvő irányba terelte az addigi rossz tendenciát. Nem mellékes, hogy mind e mellett fővárosi szinten is elég jelentős növekedés volt kimutatható az előző évben az iparűzési adó tekintetében, így valószínűsíthető, hogy a fővárosi vállalkozások lassan magukra találnak. - A kerület szempontjából mindez annyit jelent, hogy a tavalyi évhez képest iparűzési adóból 464 millió forinttal többet tudunk bevételezni, tehát közel félmilliárd forinttal többet kap Rákosmente önkormányzata az adóbevételekből. – mondta el Riz Levente városvezető. Hozzátette: ezt az összeget minimálbéremelésre fordítja majd az önkormányzat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a legkisebb jövedelemmel rendelkező kerületi dolgozók között - akiknek egy kormányzati döntés értelmében emelkedett most a bérük – fogják javarészt kiosztani ezt a többletet.

A Fővárosi Közgyűlés január 28-ai ülésén elfogadásra került az ún. fővárosi településszerkezeti terv, valamint a fővárosi településrendezési szabályzat. Mint ismeretes, Riz Levente polgármester fővárosi képviselőként is igyekezett nyomást gyakorolni az előkészítés folyamatára. A jövő szempontjából meghatározó jelentőségű Szárazhegy területe, ahol az önkormányzat ingatlanokat vásárolt, az új fővárosi keretszabály pedig végre rögzítette ennek gazdasági övezetbe való átsorolását. Így már csak egy kerületi szabályozási terv elkészítése szükséges a területre vonatkozóan, ennek meglétével szabályozási szempontból alkalmassá válik arra, hogy ott munkahelyteremtő beruházások jöhessenek létre.

A Homoki szőlők területén mezőgazdasági besorolás alatt lévő telkeken lehetetlen körülmények között élnek emberek. Rákosmente önkormányzata 2005 óta tűzte ki azt a célt maga elé, hogy a kérdéses területen munkahelyi övezetet hozzon létre. Tíz esztendőn át húzódott tehát ennek a fővárosi keretszabályokba történő átvezetése. Január 28-án ez a terület is munkahelyi övezetbe való besorolást kapott. Egyetlen feltétele van ennek: a Ferihegyi út meghosszabbítása, a Baross utcába való bekötése. Az önkormányzat idén szeretné ezt megvalósítani, majd ebben az esetben is el kell fogadni a kerületi szabályozási tervet.

- Ha ezt megtettük, elindulhat egy folyamat, aminek eredményeképpen megnövekszik az ottani ingatlanok értéke, hiszen akkor már vállalkozások is települhetnek oda majd, így az ott élők kedvezőbb árakon értékesíthetik ingatlanjaikat, és normális lakóövezetben tudnak otthont teremteni maguknak. – összegezte a pozitív következményeket a városvezető.

Egy eredményes közbeszerzést tudhat magáénak az önkormányzat, a szükséges szerződéseket megkötötték. Ennek következtében a bevezető utak mellé a bejövő forgalom, közelebbről pedig a rossz szándékkal érkezők kiszűrése érdekében tizenhárom darab kültéri, forgatható kamera kerül majd kihelyezésre az elkövetkezendő kettő hónap során átjátszó állomások építésével. Ennek a beruházásnak részét képezi egy központ kialakítása a kerületi rendőrkapitányságon. Jelen pillanatban is zajlik az ezzel kapcsolatos engedélyezési eljárás, ezután veszi kezdetét a kamerák kihelyezése.

Az elmúlt napokban egy - a Rákos-patakban észlelhető – szennyeződés borzolta a kerületi lakosok idegeit. A XVII. kerület és Pécel határában épül a Barátság II. kőolajvezeték. Mintegy 14 kilométer hosszú vezeték nyomáspróbáját végezték el a Rákos-patak vizének segítségével. Új csövekről van szó, de már több hónapja kerültek lefektetésre, belülről a nedvesség hatására berozsdásodtak, vas-oxid réteg telepedett a belső falukra. Az ominózus nyomáspróba folyamán a nagy vízsugár kimosta ezt a rozsdát, amit visszaengedtek a patakba, ettől változott természetellenes színűre a patak vize. Riz Levente polgármester azt kérte a Katasztrófavédelem munkatársaitól, hogy elemezzék ki a víz minőségét. Ezen vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy olyan szennyeződés nem történt, ami károsan befolyásolná a patak élővilágát. Ha a további vizsgálatok folyamán mégis fény derülne ilyesmire, akkor városvezetőnk természetesen feljelentést tenne természetkárosítás jogcímén.

December 17-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díjazta Rákosmente önkormányzatát, mint az Európai Autómentes Nap egyik legjobb szervezőjét, egy kitüntetéssel és egy értékes kerékpárral köszönve meg szemléletformáló tevékenységét.

Szikszó Sándor, a XVII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője a januári testületi ülés keretében is megtartotta beszámolóját.

Az év végi ünnepek eseménymentesen zárultak. A rossz idő és a fagyok kapcsán megnövekedett a közlekedési balesetek száma, mivel az alkoholszonda is gyakran elszíneződött, nemcsak az okmányokat ellenőrzik a rendőrök, hanem arról is meggyőződnek, fogyasztott-e a járművezető alkoholt. Bár a hatékony tájékoztatásnak köszönhetően többször meghiúsul a bűnelkövetők azon szándéka, hogy az időseket kifosszák, még mindig előfordulnak ilyen esetek. A legújabb módszerek arra irányulnak, hogy az idős emberek hozzátartozóira hivatkozva különféle ürüggyel beférkőzzenek az otthonokba, ahol a házigazdák figyelmét elterelve tulajdonítsanak el készpénzt vagy értéktárgyakat. A rendőrkapitány azt javasolja, hogy egy-egy ilyen megkereséskor addig ne engedjenek be senkit, amíg a rokonokkal nem egyeztetnek. A villany- és gázóra leolvasókat pedig kizárólag az óráig engedjék, illetve hívják fel a közműszolgáltatót, hogy meggyőződhessenek róla, valóban az ő embereik akarnak bejutni a lakásokba. A különböző közvélemény kutatási kérdéseket is hagyják figyelmen kívül, mert ezek vagyoni helyzetre, családi viszonyokra vonatkozó kérdései mögött akár bűnelkövetést megkönnyítő információszerzés is állhat. A kerületi szinten például két hölgyről érkeztek bejelentések, akik reklámügynököknek adják ki magukat, és így csalnak ki a gyanútlan emberekből információkat. Egy kerületi iskola vezetősége arra hívta fel a rendőrség figyelmét, hogy egy az iskola környékén egy kerékpáros férfi kísérgetett hazáig fiatal lányokat. A rendőrség azonnal reagált a helyzetre, és több biciklist is igazoltatott, akire ráillett a személyleírás. Bűncselekmény ugyan még nem történt, de Szikszó Sándor elrendelte az iskolánál a reggeli illetve délutáni rendőri jelenlétet.

Az új bűnügyi osztályvezető január 16.-i hatállyal Buchwald Milán lett.