ÁTALAKULÁSOK VÁRHATÓK A SZAKKÉPZÉS RENDSZERÉBEN

 Az átalakulás küszöbén áll a szakképzés – nyilatkozta a Rákosmente TV-nek Halász József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Fővárosi Szakképzési és Ellátási Osztályának igazgatója. A tervek szerint, az iskolai szakképzési rendszer irányítása 2015 szeptemberétől a KLIK-től a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül. A cél a szakképzés megerősítése, olyan munkaerő képzése, amelyre kiszolgálja a gazdaság igényeit.

 2015 szeptemberétől az iskolai szakképzés már nem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alá, hanem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fog tartozni. A átvétel előkészítése  már zajlik, és a megfelelő ütemben  halad.– nyilatkozta a Rákosmente TV-nek Halász József, a KLIK szakképzési osztályának igazgatója.

Szeptembertől pedig  -mint hangsúlyozta- az új struktúra szerint indul majd a 2015-16-os tanév. A szakképzés három formája ismert: a szakközép iskolák, a szakiskolai képzések és az érettségire épülő technikumok. Az átalakítás célja, a szakképzés megerősítése, olyan szakképzett munkaerő képzése, akik kiszolgálják a gazdaság igényeit. A szakképző iskolák feladatellátásukból adódóan kapcsolatban állnak bizonyos cégekkel, és maguk a cégek, illetve a szakmai szervezetek fogalmazzák meg azt, hogy inkább a szakmai, a szakirányú tudásra van szükség. Az osztályvezető hozzátette: a szakképzés mellett persze megmaradnak a gimnáziumok is. A szülőkre, a diákokra van bízva, hogy melyiket válasszák. Mindkettőnek meg vannak a maga előnyei. A szakképzésnek pl. az, hogy az érettségi mellett, szakmai alapozást is adnak, sőt a felsőoktatásban is tovább lehet utána tanulni.

A szakképzés három formája ismert: a szakközép iskolák, a szakiskolai képzések és az érettségire épülő technikumok. Az átalakítás célja, a szakképzés megerősítése, olyan szakképzett munkaerő képzése, akik kiszolgálják a gazdaság igényeit.

- A szakképző iskolák feladatellátásukból adódóan kapcsolatban állnak bizonyos cégekkel, és maguk a cégek, illetve a szakmai szervezetek fogalmazzák meg azt, hogy inkább a szakmai, a szakirányú tudásra van szükség.

Az osztályvezető hozzátette: a szakképzés mellett persze megmaradnak a gimnáziumok is. A szülőkre, a diákokra van bízva, hogy melyiket válasszák. Mindkettőnek meg vannak a maga előnyei. A szakképzésnek pl. az, hogy az érettségi mellett, szakmai alapozást is adnak, sőt a felsőoktatásban is tovább lehet utána tanulni.