VÁLTOZÁSOK 2015-BEN

 Több változás nyitotta az újesztendőt. Január 1-jétől átalakult az autópálya matricák rendszere. Fizetőssé váltak az M0-ás és a Pestre bevezető autópályák eddig ingyenes szakaszai, kivéve a Megyeri hidat és az odavezető utakat. Ezen túl megyei matricát is vásárolhatnak az autósok 1 évre ötezer forintért.

Bruttó 105 ezer forintra emelkedik a minimálbér 2015-ben. A garantált bérminimum havi bruttó összege pedig 122 ezer Ft lesz, míg a versenyszférának ajánlott béremelés mértéke 3-4%. Január 1-jétől már más szabályok szerint számítódik a táppénz. Míg eddig, ha valaki több mint egy 1 éve dolgozott ugyanazon a munkahelyen, akkor betegség esetén az előző évi teljes jövedelme alapján határozták meg a táppénz összegét. Ez az idő az újévtől megfeleződött. Emellett idén már az adóbevallásban szereplő jövedelem után számítják ki a táppénzt és a csalások visszaszorítása érdekében átmenetileg meg is vonhatják a juttatást. Jelentősen növekszik a családi adókedvezmény mértéke is. A változás legfontosabb alapeleme, hogy a házastársak összesített személyi jövedelemadója mellett a 7%-os egészségbiztosítási és a 10%-os nyugdíjjárulékból is levonható lesz az adókedvezmény.

Szigorodnak a családi pótlék utalásának feltételei, valamint kibővül a szocpol. 2015-től a házasságkötést adókedvezménnyel ösztönzik. Évente akár 60 ezer forint is járhat a friss házasoknak.

A cafeteria rendszer is módosul. A juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken. A 200 ezer forint feletti rész pedig csak Szép Kártyán nyújtható majd. Emelkednek a nyugdíjak is. Az idősek járandósága 1,8 százalékkal nő. Az emelés az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, de a rokkantsági és rehabilitációs ellátásra is vonatkozik. Az áfaváltozások közül a legfontosabb, hogy 5%-ra csökken a szarvasmarha, a juh és a kecskehús áfája. Ez azonban nem a bolti árat érinti, hanem a termelők által fizetett tételt.

Változik a boltok nyitvatartása is. Március 15-től kizárólag a kisméretű, családi boltok tarthatnak nyitva a hét utolsó napján. Január 1-jétől hatályba lépett a közétkeztetésről szóló rendelet is, mely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.  Mindezek mellett bővül a termékdíj köteles termékek köre. A jogszabály szerint fizetni kell az egyéb műanyag, a vegyipari és az irodai papír után is, így például a művirág és a gyümölcsutánzat után.