Rákosmente

Fókuszban a környezeti nevelés – Tanösvényt alakítanak ki a Merzse-mocsár körül

A Rákoshegyi Polgári Kör kezdeményezésére egy, a Merzse-mocsár körüli tanösvény létrehozásáról döntött Rákosmente Képviselő-testülete. A tanösvény két célt szolgál: egyrészt megóvja a védett terület élővilágát azáltal, hogy a kirándulók a kijelölt úton haladnak, másrészt a kerület iskolásai és óvodásai megismerhetik a mocsár növény- és állatvilágát. Az útvonalnak 3 kiindulási pontja lesz: egy Rákoshegy, egy Rákoskert, egy pedig Ecser irányából. Az tanösvény 18 állomásból, valamint egy madárlesből fog állni. Ide a gyermekek által is könnyen elsajátítható tájékoztató táblákat helyeznek ki.

Bursa Hungarica szociális ösztöndíj – 3,2 millió forint a kerület diákjainak

Ebben az évben is csatlakozott Rákosmente a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázathoz. A támogatásra olyan szociálisan rászoruló fiatalok jogosultak, akik valamely felsőoktatási intézményben tanulnak, illetőleg felsőoktatási intézményben kívánják folytatni tanulmányaikat. Rákosmente Önkormányzat e célra 3,2 millió forintot különített el.

Szőke Nikoletta a Jazzpresszóban

Márciusban Szőke Nikoletta és quartett-je volt a Jazzpresszó vendége. A nemzetközileg is ismert énekesnőnek már több lemeze jelent meg Japánban és az Egyesült Államokban. Ez alkalommal a quartett négy albumáról hallhatott válogatott produkciókat a Vigyázó közönsége.

A koncerten készített felvételeinket a március 30-ai Kaleidoszkópban láthatják!

„Múltidéző” - Barnóth Zoltán festőművész tárlata a Vigyázóban

„Múltidéző” címmel nyílt kiállítása Barnóth Zoltán, rákoshegyi festőművésznek a Vigyázó Sándor Művelődési Ház Ballonyi Galériájában. A tárlat az alkotó életrajzi töredékeiből, emlékeiből, személyes pillanataiból áll össze. Megtekinthető továbbá az Örökség című festmény is, amely a Magyar Kultúra Napján díjat nyert el. A kiállítás március 29-ig tekinthető meg.

„Tüzes seb vagyok”- Ady-est a Vigyázóban

„Tüzes seb vagyok” címmel Ady-estet rendeztek a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A XX. század egyik legnagyobb költőjének, Ady Endrének életébe és munkásságába, Závory Andrea színművésznő verses összeállítású előadásán keresztül kóstolhattak bele a résztvevők. Az előadást a Novák János zeneszerző által megzenésített Ady-versek tették még személyesebbé.

NŐNAP a Pesti úti Idősek Otthonában

Ünnepélyes keretek között köszöntötték a hölgyeket nőnap alkalmából a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában. A rendezvényt Bakonyi László, az intézmény vezetője nyitotta meg, majd vidám, zenés műsor zárta a március 5-ei programot.

 

Újfent ételosztás a Polgármesteri Hivatal parkolójában

Március 3-án, immár 3. alkalommal osztottak meleg ételt és ruhákat a Polgármesteri Hivatal parkolójában. A támogatók és a szervezők ezúttal a Keresztény Értelmiségi Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt tagjai voltak. A jótékonysági akción ismét 300 tál gulyásleves fogyott, ami azt mutatja, a segítségre nem csak a hideg időben van szükség. A főszervezőktől megtudtuk; az osztáson egyre többen vesznek részt. A jótékonysági akció folytatódik: március 10-én, szombaton délután 1 órakor a Hivatal előtt várják a rászorulókat ételosztásra.

Közelgő határidők – Március 19-ig kell befizetni a gépjármű-, az építmény és a telekadót

2012. március 19-ig kell befizetni a gépjármű-, az építmény- és a telekadó I. félévi részletét. A fizetendő adó összegét tartalmazó értesítőket -a befizetéshez szükséges csekkekkel - az Adó Csoport már postára adta. A gépjárműadóról újabb határozatot csak azok az ügyfelek kapnak, akiknél a jármű életkora miatt az adótétel változik, vagy megszűnt adófizetési kötelezettségük. A talajterhelésről március 31-ig kell a nyilatkozni, és a kiszámolt díjat befizetni.

 

Új zöldrendelet - Április 15-től büntethetik a zöldterületen parkolókat

Április 15-től bírságot is kiszabhatnak arra a vezetőre, aki zöld területen, mint pl. a Népkertben áll meg autójával. A hamarosan életbe lépő új zöldrendelet ugyanis tiltja a parkokban, a zöld szigeteken, valamint a járda és az úttest közötti füvesített vagy virággal beültetett közterületeken a közlekedést, illetve a parkolást autóval vagy más járművekkel. Horváth Tamás alpolgármester kiemelte, a rendelet érvénybe lépését követő hetekben még türelmi időt vezetnek be. Csak annak lejártával büntetnek.

Drogprevenciós kiállítás a Csaba Házban – Dr. Zacher Gábor tartott előadást

„Mondj nemet a drogra!” címmel drogprevenciós kiállítás nyílt február 29-én a Rákoscsabai Közösségi Házban.