Rákosliget

Teltházas RLB-koncert a Csekoban

Teltházas koncertet adott január 14-én este a Csekovszky Árpád Művelődési Házban az Abaházi Csabával kiegészült Riz Levente és barátai, azaz RLB Együttes. Az új felállásban a csapat a 2011-es Autómentes Napon mutatkozott be először, és a polgármester szerint, remekül haladnak a dolgok, így lesz még folytatása a közös fellépéseknek. Az együttes olyan ismert előadók slágereit adja elő, mint Bon Jovi, Sting, a Hooligans, a Quimby, de egykori Sing-Sing dalok is szerepelnek a repertoárban.

"Új csillagnak új királya" - Kézműves vásár Rákosligeten

"Új csillagnak új királya" elnevezéssel harmadik alkalommal rendeztek Rákosligeten Adventi Hagyományőrző Kézműves Vásárt. A programban óvodás és kisiskolás gyermekek produkciói, kézműves kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, népi mesterségbemutatók és betlehemezés is szerepelt. Este 6 órától a Kobzos együttes műsora következett. A "Népművészet ifjú mestere" címet is elnyert zenekar a Parasztbiblia történetei alapján mesélt és muzsikált a látogatóknak.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Rákosmentén

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójának alkalmából megemlékezést tartottak Rákoskeresztúron, az 56-os emlékműnél, valamint Rákoscsabán a Csaba vezér téren és Rákosligeten az országzászlónál. Itt a múlt is megelevenedett. Az ünneplők egy fellobogózott Csepel teherautón vonultak át Csabára. Rákosmente Önkormányzatának 1956-os emlékplakettjét Arató Gyula kapta. Az ünnepi műsoron a Vigyázóban a Misztrál Együttes és Oberfrank Pál lépett fel.

 

 

Autó nélkül a Gregorba! - A tanulók 80%-a biciklizésre vagy gyaloglásra váltott

Egy héten át biciklivel vagy gyalog jártak iskolába a Gregor József Általános Iskola tanulói. A kampányt az intézmény vezetősége azért hirdette meg, hogy az egészséges és környezetbarát életmódra nevelje a gyerekeket. A tanulók lelkesedését október 11-én díjazták. Az ajándékokat Riz Levente polgármester, László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, valamint Rózsahegyi Péter Rákosliget képviselője sorsolták ki. A klubelnök televíziónknak úgy nyilatkozott, olyat még vidéki iskolákban sem látott eddig, hogy az tanulók 80%-a autó helyett a biciklit vagy a gyaloglást válassza.

Autó nélkül a Gregor suliba!

Liget Bike vásárlási utalványokat nyerhetnek azok a gregoros diákok, akik ezen a héten ahelyett, hogy szüleikkel hozatnák el magukat az iskolába, inkább a biciklit vagy a gyalogos közlekedést választják. A program célja az egészséges és környezetbarát közlekedési alternatívák népszerűsítése. Az ajándékokat október 11-én Riz Levente polgármester és László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke adja át a gyerekeknek.

Idén is Gregorális

Több száz diák és szülő ünnepelte október 1-jén, a Zene Világnapján Gregor Napját. Az ún. Gregorálist a Gregor József Általános Iskola idén már 13. alkalommal rendezte meg. A fergeteges napot, a hagyományokkal ellentétben ebben az évben nem az intézmény épületében, hanem a rákosligeti, XV. utcai sportpályán rendezték. A résztvevőket rengeteg program várta: ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, sportversenyek, táncos programok és különböző bemutatók. A közelmúltban kialakított strandröplabda pályán folyamatos versenyek zajlottak.

A Gregor is csatlakozott a Comenius nemzetközi iskolai együttműködéshez

Nyolc európai ország iskolájával kötött együttműködését a Gregor József Általános Iskola. A két éves projekt a Comenius Többoldalú Iskolai Együttműködés nevű program keretin belül valósul meg. Célja, hogy a partnerintézmények megismerjék egymás kultúráját és hagyományait. Az iskola csatlakozását a Gregor angol szakos tanára, Csányi S. Csaba kezdeményezte. Mivel alsó osztályban még nem utazhatnak a gyermekek, az ismerkedés elsősorban levelezés, könyvek, videók és egyéb rendezvények segítségével valósul meg...

Ünnepi hangverseny Liszt Ferenc tiszteletére

Liszt Ferenc  születésének 200. évfordulója alkalmából tartottak hangversenyt Rákosligeten, a Liszt Ferenc utcában. A műsor első felében Bolyosné Pető Ildikó orgonista játszott Liszt és Bach műveket. A második felvonásban Menyhártné Barna Zsuzsa vezényletével a kerületi Liszt Ferenc Vegyeskar énekelt a RÁZENE fúvószenekar és Pethő Ildikó kíséretével.

Tehetségpont lett a Gregor

Hivatalosan is Tehetségpont lett a rákosligeti Gregor József Általános Iskola. Az intézményben már 1956-óta kiemelt ének-zenei, néhány éve pedig matematikai képzés is folyik. Bella Tibor igazgató elmondta, a tehetséggondozás folyamata ez után sem fog változni, ám az azonosítás, vagy a tanulói életút nyomon követésének területén új módszereket is alkalmaznak.

112 éves Rákosliget!

Idén egy héten át ünnepelnek a városrész lakói. A programsorozat a hétvégén a 10 éves Miez Gomez zenekar konvertjével és a Ligeti Ökumenikus Fesztivállal kezdődött. Szeptember 15-én Dr. Dombóvári Antal helytörténész tart előadást. Szeptember 16-án a Liszt Ferenc utcában szabadtéri koncertet ad a Liszt Ferenc Vegyeskar és a RÁZENE Fúvószenekar. Szeptember 17-én a biciklisek körbekarikázzák a városrészt. Szeptember 18-án pedig, Rákosliget hivatalos születésnapján, megemlékezést tartanak az alapkőnél, és átadják a Rákosligetért Díjat, amelyet dr.